16 Mart 2023 tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi ev sahipliğinde İş'te Psikososyal Sağlık ve Güvenlik Projesinin İstanbul'daki kapanış toplantısı gerçekleştirildi. Protokol konuşmaları ve proje çalışmalarının aktarımının ardından Madenci Korosu sahne aldı ve proje çıktılarından biri olan ""Uçlar" adlı belgeselinin ilk gösterimi gerçekleştirildi.
2. kapanış toplantısı ise projenin saha çalışmalarının yürütüldüğü Zonguldak'ta 21 Mart tarihinde gerçekleştirildi. Aynı şekilde protokol konuşmalarını takiben proje çalışmalarının aktarılması, Madenci Korosu ve "Uçlar" belgeselinin gösterimi ile devam etti.
İstanbul ve Zonguldak’ta oldukça yüksek katılımla gerçekleştirdiğimiz kapanış toplantılarına katılan herkese teşekkür eder, unutulmaz 2 günden bazı kareleri paylaşırız.
Saygılarımızla,
İş’te Psikososyal Sağlık ve Güvenlik Proje Ekibi
Projemizin yürütücüsü Doç. Dr. İdil Işık 26 Ocak 2023 Perşembe günü 19.00'da "Çalışma Yaşamında Psikososyal Risk Etmenleri" başlığı altında İstanbul Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu'nca düzenlenen aylık web seminerinde yer almıştır.
İş'te Psikososyal Sağlık ve Güvenlik Gelişim Programı kapsamında 5 Ocak 2023 Perşembe günü 10.00-11.30 saatleri arasında Metalurji Sektörü ve Psikososyal Riskler Bilgilendirme Toplantısı’nda metalurji sektöründe psikososyal riskleri konuşmak amacıyla bir araya gelindi.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Maden Sektöründe Çalışanların Psikososyal Risklerinin Değerlendirilmesi ve Önlenmesine Yönelik İşyeri Hekimlerinin Kapasitesini Geliştirme Projesi kapsamında 17 Kasım 2022'de 14.00-18.00 saatleri arasında ATO Congresium'da İESP SOP Projeler Fuarındaydık!
İş'te Psikososyal Sağlık ve Güvenlik projemizin Gelişim Programı kapsamında 28 Kasım 2022 Pazartesi günü saat 19.30-22.00 arasında insan kaynakları profesyonelleri ile bir araya gelindi.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen kısa adıyla İş'te Psikososyal Sağlık ve Güvenlik projemizin Gelişim Programı kapsamında iş güvenliği uzmanları ile 24 Kasım 2022 saat 19.30-22.00 arasında bir araya gelindi.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen kısa adıyla İş'te Psikososyal Sağlık ve Güvenlik projemizin Gelişim Programı kapsamında psikologlar, psikolojik danışmanlar, iş yeri hemşireleri ve diğer sağlık çalışanları ile 22 Kasım 2022 saat 19.30-22.00 arasında buluşma gerçekleştirildi.
“Maden Sektöründe Çalışanların Psikososyal Risklerinin Değerlendirilmesi ve Önlenmesine Yönelik İşyeri Hekimlerinin Kapasitesini Geliştirme Projesi" kapsamında 07.11.2022 tarihinde 19.30-21.00 saatleri arasında maden sektöründe çalışan iş yeri hekimleri ile buluşma gerçekleştirildi.
Bi’şey Psikoloji’nin gerçekleştirdiği “Bir Alan İki Bakış: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi” etkinliğinde Proje Koordinatörümüz Örg. Psk. Esin Çetin Özbudak ve projemizde eğitmen olarak yer alan Örg. Psk. Kağan Güney Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen kısa adıyla İş’te Psikososyal Sağlık ve Güvenlik projemizi psikoloji öğrencilerine tanıttılar.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen kısa adıyla İş’te Psikososyal Sağlık ve Güvenlik projesi kapsamında Doç. Dr. İdil Işık 5 Kasım 2022 14.15-15.30 saatleri arasında Samsun Tabip Odası’nda olacaktır.
21. Ulusal Psikoloji Kongresi'nde yürütücümüz Doç. Dr. İdil Işık, direktörümüz Dr. Şafak Öz Aktepe ve eğitimenimiz Kağan Güney sunumlarını gerçekleştirdi.
Türkiye 22. Uluslararası Kömür Kongresi ve Sergisi’nde proje yürütücümüz Doç. Dr. İdil Işık ‘Kömür Madenlerine Psikososyal Risk Analizi Bakışı: Maden Çalışanlarının İş Taleplerine Dair Algıları’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
Uluslararası Maden İşletmelerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu’nda proje yürütücümüz Doç. Dr. İdil Işık ‘Kömür Madenlerinde Psikolojik Sağlık ve Güvenlik: ISO 45003 Psikososyal Risklerin Yönetilmesi Kılavuzu Perspektifinden Nitel Değerlendirme’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
11 Mayıs’ta Tekirdağ Namık Kemal Üni. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nün düzenlediği 2.İşçi Sağlığı ve Halk Sağlığı Sempozyumu’nda proje direktörümüz Dr. Şafak Öz Aktepe ‘İş’te Psikososyal Güvenlik Bir Lüks Değildir: Madenden Yansımalar’, proje koordinatörümüz Uzm. Psk. Esin Çetin Özbudak ‘Esnek Çalışmada Psikososyal Riskler ve Çalışanı Koruyucu Yaklaşımlar’ ve Uzm. Psk. Kağan Güney ‘Sporda Kariyer ve Psikososyal Riskler’ başlıkları altında sunumlarını gerçekleştirdiler.
Psikologlar Günü'nde gerçekleştirilen etkinlikte, Proje asistanı Aleyna Dönmez İlk İş: İş'te Psikososyal Güvenlik başlığı altında Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen kısa adıyla İş'te Psikososyal Güvenlik Projesi'nden bahsetti. Proje yürütücüsü Doç. Dr. İdil Işık, Proje Direktörü Dr. Şafak Öz Aktepe, Proje Koor. Örgütsel Psk. Esin Çetin Özbudak, Örgütsel Psk. Uzm. Faruk Ceylan, Örgütsel Psk. Uzm. Yasin Kuzdağ, Eğitmen Örgütsel Psk. Kağan Güney çalışma yaşamında insan odağı, çalışma yaşamında risk algısı konularında sunumlarını gerçekleştirdiler.
28 Nisan Perşembe günü saat 21.00’da İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Psikoloji Topluluğu’nun düzenlediği ‘’Örgütsel Psikoloji Alanında Psikososyal Güvenlik Çalışmaları’’ etkinliğinde Örgütsel Psikoloji Uzmanı Faruk Ceylan, Örgütsel Psikolog Kağan Güney, proje asistanı Aleyna Dönmez konuşmacı olarak yer aldı.
Proje Koordinatörümüz Uzm. Psk. Esin Çetin Özbudak, TPÖÇG ve ÇÜPİK ortaklığıyla gerçekleştirilen 5. Psikoloji Günleri etkinliği için 21 Mart'ta Adana'daydı. 250 farklı psikoloji öğrencisine ulaşan etkinlikte iş yaşamındaki psikososyal risklerden ve İş’te Psikososyal Güvenlik projesinden bahsederken, atölye çalışmasında ise örgütsel psikolog olmak isteyen öğrencilerle kariyer sohbeti gerçekleştirdi.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi 3.Psikoloji ve Yaşam Günleri’nde, projemizde eğitmen olarak yer alan Örgütsel Psk. Kağan Güney ‘İş Yaşamında Psikososyal Riskler ve Örgütsel Travmalar’ başlıklı konuşması ile yer aldı.
İş'te Psikososyal Güvenlik, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi olarak düzenlediğimiz film etkinliğinden bir kare... İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi'ne ve Yönetmen Selman Nacar'a katkıları için çok teşekkür ederiz. Bizim de psikososyal çalışmalar için araştırırken odağımıza aldığımız iş kazalarının kazalanan ve çevresinde yarattığı psikososyal etkilerle olan kesişimini tartışmak açısından zihin açıcı bir buluşmaydı.
"Yukarıda Açlık Kesin, Aşağıda Ölüm Belki!” Ocakta Çalışmak Bir Tercih mi? Başlıklı Makale ile Reflektif Dergisinin Dördüncü Sayısının Lansmanına Katıldık. REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi Youtube kanalından Lansmanı izleyebilirsiniz.
Reflektif Dergi Podcast'in yeni bölümünde proje direktörü Dr. Şafak Öz Aktepe, proje yürütücüsü Doç. Dr. İdil Işık ile kaleme aldığı ''Yukarıda Açlık Kesin, Aşağıda Ölüm Belki!'' Ocakta Çalışmak Bir Tercih mi? başlıklı makale hakkında soruları yanıtlıyor. Yayına ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı, Göğüs Hastalıkları ve İç Hastalıkları Anabilim Dalları tarafından Hacettepe Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Meslek Hastalıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi (HİSAM) iş birliği ile düzenlenen, İş ve Meslek Hastalıkları Seminer Programı kapsamında Doç. Dr. İdil IŞIK 11 Kasım 2021 Perşembe günü “Kömür Madenciliğinde Psikososyal Risklerin Değerlendirilmesi ve İş Yeri Hekimleri Yetkinlikleri” başlıklı semineri sunmuştur.
Ekibimiz, “İşyerlerinde İSG Kültürünün Teşvik Edilmesi ve Geliştirilmesi” konulu çevrim içi eğitim programında yer aldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün organize ettiği “İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürünün Teşvik Edilmesi ve Geliştirilmesi” başlıklı eğitim kursunda, proje yürütücüsü Doç. Dr. İdil Işık, proje koordinatörü Uzm. Örgütsel Psikolog Esin Çetin Özbudak ve Örgütsel Psikoloji Uzmanı Yasin Kuzdağ tarafından 'Organizational Culture' konusunda sunum yapıldı.
Başkent Üniversitesi Psikoloji Günlerine Katıldık! Başkent Üniversitesi Psikoloji Topluluğunun konuğu olarak Maden Sektöründe Çalışanların Psikososyal Risklerinin Değerlendirilmesi ve Önlenmesine Yönelik İşyeri Hekimlerinin Kapasitesini Geliştirme Projemizi anlatma fırsatı bulduk.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Maden Sektöründe Çalışanların Psikososyal Risklerinin Değerlendirilmesi ve Önlenmesine Yönelik İşyeri Hekimlerinin Kapasitesini Geliştirme Projesi”nin belgesel açık ihale süreci başlamıştır. İlgili evraklar ve detaylı bilgiye aşağıdaki web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Link: https://www.bilgi.edu.tr/tr/ihaleler/444/istanbul-bilgi-universitesi-belgesel-hizmet-alimi-ihalesi/
İş’te Psikososyal Güvenlik Projesi maden çalışanlarının psikososyal güvenliği için paydaşlarıyla buluştu Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından meslek hastalıkları ve iş kazalarının önlenmesine dikkat çekmek amacıyla belirlenen Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü’nde İş’te Psikososyal Güvenlik Projesinin açılış toplantısı gerçekleştirildi.
Açılış Toplantısında proje tanıtımı amacıyla yapılan saha çalışmalarını ve Zonguldak'tan görselleri sunduğumuz videomuzu izleyebilirsiniz.
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin mali katkısıyla hazırlanmıştır. Bu yayının içeriğinden yalnızca İstanbul Bilgi Üniversitesi ve İşyeri Hekimleri Derneği sorumludur ve bu içerik hiçbir şekilde Avrupa Birliği veya Türkiye Cumhuriyeti'nin görüş ve tutumunu yansıtmak zorunda değildir.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.